új NÉBIH tájékoztatás a módosított DNS mintavételről

2018.07.16

Kérjük olvassák el figyelmessen és az leírtakat követve végezzék el a mintavételt, egyesületünk a vérminta beküldését preferálja tenyésztőinknek!

KUTYA DNS mintavételi útmutató
A származásellenőrzés a kutya apjának (kan), anyjának (szuka)
és az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti.
Az egyed DNS profilja az élete során nem változik, így a tenyészállatok esetében egy vizsgálat szükséges, ez az eredmény a később vizsgálandó utódokhoz is megfelelő.
A DNS vizsgálat elvégzéséhez a laboratórium alvadásában gátolt vért (EDTA, Heparin), vagy kölyökkutya esetén vérrel átitatott tampont kér! A helyesen levett minta a következőképpen néz ki:
Az ennél kevesebb vért tartalmazó mintát (DNS mennyiség is kevesebb!) a labor nem tudja a rutinvizsgálat protokollja szerint kezelni, a teljes beküldött minta felhasználásra kerül, amely nem ad ismétlésre lehetőséget és a vizsgálat eredményességét veszélyezteti. Az ismételt mintabekérés a törzskönyvezési eljárást késleltetheti.
Szájnyálkahártya kaparék beküldése esetén a laboratórium az ismételt vizsgálat költségét nem vállalja, azt a tenyésztőnek kell kifizetnie!
Szőrhagymából, spermából a DNS vizsgálatot csak különleges indokkal végezzük el.
A mintavétel során feltétlenül szükséges a mintavételi csövek megjelölése a későbbi azonosíthatóság érdekében.
A mintavételt a kutya chipszámának ellenőrzésével végezheti állatorvos, illetve a tenyésztőszervezet által kijelölt személy, aki aláírásával és pecséttel hitelesíti a mintavételt.
•Tenyészállatok mintavétele: A vérvételhez 2-5 ml alvadásban gátolt (EDTA, Heparin)vérminta szükséges. A mintavétel után szükséges a cső átforgatása!
•Kölyköktől a mintavétel: Amennyiben megoldható, a tenyészállatokkal megegyező módonalvadásban gátolt (EDTA, Heparin) vérminta levétele a vizsgálat szempontjából alegmegfelelőbb. Ha ezt nem lehetséges megoldani, akkora mintavétel valamely vérbő területmegszúrásával (fül, szájnyálkahártya, véna, stb.) a vizsgálati tampont teljesen átitatvatörténjen.
A vizsgálat díja 8661 Ft+ÁFA
A Magyar ebfajták esetében a NÉBIH állami költségvetési támogatásból finanszírozza, így a tenyésztő számára ingyenes!
A mintákat az alábbi kísérőirattal kell beküldeni:
A mintavétel előtt le kell tölteni a számítógépre, számítógépen kitölteni és kinyomtatni a következő linken elérhető nyomtatványt: a kitöltendő kísérőirat https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/43858/Kutya+DNS+vizsg%C3%A1lat+k%C3%A9r%C5%91+lap_ v9.pdf/62adab74-97d3-37db-3d1e-e1defaf9b2a7
A kitöltés és elektronikus elküldés után kérjük a kitöltött PDF dokumentumot nyomtassa ki, a megrendelő/kötelezettségvállaló írja alá és csatolja a mintákhoz!
A mintákat a kísérő nyomtatvánnyal együtt juttassa el az alábbi címre:
NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium
1143 Budapest, Tábornok u.2.
Szájnyálkahártya kaparék beküldése esetén a laboratórium az ismételt vizsgálat költségét nem vállalja, azt a tenyésztőnek kell kifizetnie!
•A szájnyálkahártya kaparék gyűjtése mintavételi tamponnal az alábbiak szerint:
A kutya száját és kinyitva mindkét oldalon 8-10-szer, körkörös mozdulattal, a nyelet forgatva dörzsölje meg a tamponnal a szájüreg belső felületét (a fogsoron kívül, a pofa belső oldalán), majd 10-15 másodpercig szárítsa a mintavételi eszközt, helyezze vissza a tampontároló műanyagba, kutyánként két tamponra van szükség!
•A szőrmintát csak rendkívül indokolt esetben fogadjuk el! A vedlett szőrből nem lehetmegfelelő minőségű DNS-t izolálni, azonban a vizsgálati díjat a hibás minta esetén is ki kellfizetni!
oA szőrmintát az állat testét borító vastagabb/erősebb szőrszálakkal fedett részéről (pl.:mar, comb hátsó része) kell venni. A szőrszálakat növekedésével ellentétes iránybantépje ki, kb. 25-30 szál szőrszálból álló csomót. Ellenőrizze, hogy a szőrszálak végénmegtalálhatóak-e a szőrhagymák. Ragasztószalaggal rögzítse egy kötegbe aszőrszálakat. Fontos, hogy a szőrszálak szőrhagyma felőli végei azonos iránybanézzenek. Ezután helyezze a mintát egyedenként külön, mintaazonosítóval ellátottborítékba.